Sistem Odası Güvenliği
Sistem odaları işletmelerin iş şekillerinin belki de en kritik birimidir.
Sistem odası neden önemlidir?
Sistem odası güvenliğinin önemi
Gelişen teknoloji ve iş yapış biçiminin karmaşık yapısı işlerimizin gereksinimlerini karşılamak için birçok alanda kesintisiz ve sürekli çalışması gereken elektronik ve donanımsal altyapı ihtiyacı bulundurulmasının zorunluluğunu da ortaya çıkartmaktadır.
Elektronik altyapıdan kaynaklı meydana çıkması muhtemel zararlar, günümüz iş kayıplarının olumsuz yönde etkilenmesine neden olmaktadır. Ortaya çıkabilecek olumsuzluklar hayati yönden önem taşıyabilir ve kritik durumlar oluşmasına ve etkilerinin giderilmesinin gerek maliyet gerek zaman açısından çok zor olacağı olumsuzluklar gerçekleşebilir.
Bu nedenle günümüzde bu durumlardan etkilenmeden, zarar görmeden, süreklilik arz eden alanlar oluşturulması gerekmektedir. Bu alanlara Bilgi İşlem oder Sistem odası Name wird angegeben.
SİSTEM ODASI YER SEÇİMİ
Sistem odalarının kritik öneme sahip olduğu göz önünde bulundurulmalıdır. Bu yüzden sistem odalarının kurulacağı alanlar yüksek güvenlikli olmak durumundadır.
TEMEL YER SEÇİMİ
Kurulacak olan odanın üstünden veya altından su borusu, kalorifer borusu geçmemeli, aynı zamanda üstünde wc ya da lavabolu bir oda veya çatı olmamalıdır. Sistem yöneticisinin odası sistem odasına mutlaka yakın olmalıdır. Sistem yöneticisinin sürekli sistem odasına gitmesi gerekeceğinden odası mutlaka sistem odasına yakın olmalıdır. Böylece zamandan kazanması sağlanabilmekte ve ara switchlerle uğraşmadan direk ana switch’e bağlanabilmesi için sistem odasının yakınında bulunmalıdır.
İNŞAAT ÖZELLİKLERİ
Duvarların iki yüzlü mutlaka alçıpan kaplı taş yünü ile kaplanmış olmalıdır. Aynı zamanda yangına dayanaklı çelik kapı bulunmalıdır. Kapı girişlerinin olabilecek en dayanıklı kilitler ile korunması sağlanmalıdır. Suya ve ısıya karşı iyi bir yalıtım kullanılmalıdır.
İKLİMLENDİRME
Sistem odası büyüklüğüne ve cihazların ısı üretimine bağlı durumlar göz önüne alınarak yedekli olarak çalışacak hassas kontrollü veya split klimalar ile iklimlendirilmelidir. Kurulacak sistemlerin kapasitesi, odada bulunan cihazların güç tüketimleri toplanarak belirlenebilir.
YANGIN ve SÖNDÜRME
Yangın algılama ve alarm sistemleri sistem odalarının olmazsa olmazlarındandır. Hem elle hem de otomatik olarak yapılan yangın söndürme sistemlerine yer verilmelidir. Eğer sistem odası yakınlarında su ile söndürme sistemi varsa suyun elektronik cihazlara vereceği zararlar göz önünde bulundurulmalı ve olumsuzlukların ortaya çıkmaması için gerekli tedbirler alınmalı. Yangın durumunda sistem odasına suyla müdahale edilmemesi için mutlaka personeller eğitilmeli ve gerekli uyarı yazıları uygun noktalara asılmalıdır.
RAUCH und STAUB
Dumanın kaynağı, hava kirliliği, arızalı cihazlar, bina ısıtmasında kullanılan yakıt ya da jeneratör olabilmektedir. Tozlu ortamlar hard disklere ya da optik disklere veya manyetik disklere zarar verebilmekte. Bu durum elektronik sistemlerin aşırı ısınmasına sebebiyet verebilmektedir. Tozların temizliği için dışa üflemeli ve içe emmeli kompresörlerin kullanılması en sağlıklı olanıdır.
KABLOLAMA ve TESİSAT
Data ve elektrik kabloları için kesinlikle TSE standartlarına uygun malzemeden imal edilmiş kablo kanalları kullanılmasına özen gösterilmelidir. Tüm kanalların bölmeli olması sağlanmalıdır. Kuvvetli akım ve zayıf akım kabloları kesinlikle ayrı ayrı bölmelerden geçirilmelidir. Kablo işlemleri kabin üstlerinden yapılmalıdır. Kabin üstlerinden kablo yapmanın en büyük avantajı değişikliklere daha uygun olması ve kolay yönetilebilir bir yapıya sahip olmasıdır.